Sjunkande USA-import påverkar Japan

Nya siffror visar att den japanska industriproduktionen sjönk i juni. De ekonomiska problemen i USA är oroande för den ekonomiska utvecklingen i Japan.
Andra kvartalets siffror visade den största ökningen av industriproduktionen i Japan på femton år. Exporten gick i bräschen för uppgången. Och USA-marknaden tog en betydande del av försäljningen. Bromsning av exportern Men nu oroar de ekonomiska problemen i USA. Och pessimister ser en uppbromsning av exporten i junisiffran som föll med 0.7 procent från månaden innan. Vikande USA-efterfrågan Furukawa Electric, som är världens näst största tillverkare av fiberoptisk utrustning, har ökat på sin förlustprognos för året just med hänvisning till vikande efterfrågan i USA. Svag dollar Ett extra bekymmer är den svaga dollarkursen. Yenen har stärkts genemot dollarn med 14 procent sedan i april, trots att den japanska centralbanken uprepade gånger har intervenerat med dollarköp på valutamarknaden för att stabilisera dollarkursen. En svag dollar fördyrar den japanska exporten. Ett antal ekonomer som intervjuats av nyhetsbyrån Reuters om den ekonomiska utvecklingen i Japan tror att tillväxten är på retur efter en uppgång under första kvartalet. Men det japanska ekononiministeriet,The Ministry of Economy, Trade and Industry, METI, spår att utvecklingen går åt rätt håll.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista