Studiekontroll ledde till uppsägningar

När studenternas bostadsbolag i Lund, AF Bostäder, gjorde sin senaste kontroll visade det sig att 50 hyresgäster inte längre var studenter, och fick lämna sina lägenheter. Ytterligare 900 personer sade upp sina bostäder i samband med kontrollen.
På andra stora studieorter är bostadsbolagen inte lika noga, och i exempelvis Uppsala var det bara ett tiotal personer som fick lämna sin studentbostad vid senaste kontrollen. Men Rolf Svensson, VD för AF Bostäder i Lund, tycker att kontrollerna är viktiga. Det var i februari som AF Bostäder gick ut med en studiekontroll för att ta reda på hur många av deras hyresgäster som inte längre var aktiva studenter, och därmed inte hade rätt att bo kvar. Som direkt följd av det har 400 fler självmant sagt upp sig under perioden april till augusti jämfört med samma period förra året. Sammanlagt har 900 uppsägningar kommit in, och ytterligare 50 personer som inte uppfyller studiekraven har sagts upp av AF Bostäder. Men det innebär inte att det finns 950 lediga lägenheter till hösten eftersom lägenheterna kontinuerligt hyrs ut till redan aktiva studenter. För närvarande står 800 nya studenter på kö för att få hyra en studentlägenhet. Inför terminsstart har dessa förtur, och Rolf Svensson tror att ungefär hälften av dem kommer att få en studentlägenhet genom AF Bostäder.
Jenny Engdahl, SR Malmö för Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".