Uppåt för träbranschen

Den 11 oktober börjar delårsrapporterna komma in från skogsbolagen. Skogskoncernen Södra presenterar den första rapporten. Det handlar om en bransch som det går allt bättre för och som spås en ännu bättre framtid.

– Generellt tror jag att det går bra för branschen. Talar jag för vårt eget företag så är vi inne i en period just nu där det går riktigt bra. Vi räknar med att presentera en rapport för Södra, där vi har haft ett kvartal bakom oss som är det starkaste vi har sett på sex år, säger Leif Brodén som är vd för Södra.

Stor på pappersmassa
Södra är en stor aktör när det gäller virkesråvara och trävaror, men framför allt en av världens stora producenter av pappersmassa.

Södra har tjänat på att dollarn har blivit svagare, och att massapriset har gått upp flera gånger det här året.

I januari rapporterade Ekonomiekot att träbranschen såg ut att gå mot ljusare tider. Allt enligt siffror från Sveriges byggindustrier och Statistiska centralbyrån.

Mycket träbyggen
Till och med sågverken, som det länge gått tungt för, tillskrevs då en ljusare konjunkturbild. Och idag ser mycket riktigt läget också helt annorlunda ut, om man frågar Leif Brodén, vd för Södra med nio egna sågverk.

– Här har det vänt för en lång serie år, kanske tio års utebliven högkonjunktur till att riktigt kraftfullt vända uppåt och det har mycket att göra med den europeiska byggmarknaden.

– Tidigare så drog USA väldigt mycket och där har det gått åt fel håll, kan man säga, men i Europa byggs det oerhört mycket med trä för tillfället. Och det gör att det finns en efterfrågan som är synnerligen god.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista