Rysk lag mot extremism

I Ryssland har president Vladimir Putin undertecknat en lag mot politisk extremism. Lagen riktar sig främst mot fascism och nazism och främlingsfientliga rörelser - krafter som har vuxit sig starka i Ryssland. Men lagen har kritiserats både från höger och vänster för att ge myndigheterna möjlighet att slå till mot all tänkbar opposition.
Så sent som på söndagen exploderade en sprängladdning i en förort till Moskva, bomben var försedd med ett anti-semitiskt meddelande. Som tur var var det ingen som dödades eller skadades men det var en påminnelse om vad som numera sker i Ryssland. Bara två dagar tidigare hade president Vladimir Putin överlämnat en tapperhetsmedalj till en kvinna som skadades i ett antisemitiskt attentat. Högerextremism ska stävjas För att stoppa den typen av verksamhet har president Putin nu undertecknat en lag mot politisk extremism. Den nya lagen förbjuder propaganda om rasmässig eller nationell överlägsenhet, den förbjuder också nazi-symboler, organiserandet av väpnade milisgrupper och uppmaningar att med våld störta det nuvarande samhällssystemet. Teoretiskt täcker den nya lagen också vänsterextremism men i praktiken är det mot högerextremister den riktar sig, deras verksamhet har aktiverats på senare år och ofta i våldsamma former. Först och främst handlar det om främlingsfientlighet. Mörkhyade människor utsatta Även om anti-semitiska attentat förekommit har det mesta av högerextremismens verksamhet riktat sig mot mörkhyade gästarbetare från Kaukasus, oftast muslimer. Med stor regelbundenhet angriper t ill exempel ryska skinheads de marknadsplatser där kaukaserna ofta arbetar, vid ett sådant tillfälle förra året dödades tre personer. Afrikanska studenter är en annan måltavla. Upploppen i somras i Moskva efter att Ryssland forlorade en VM-match i fotboll mot Japan anses också vara framdriven av högerextremister. Redan tidigare har mycket av den extremistiska läran varit förbjuden men lagen verkar inte ha haft någon kraft, grov våldspropaganda sprids öppet pa Moskvas gator och det återstår att se om den nya lagen blir mer verkningsfull. Högerextremisterna säger att de har goda kontakter inom polisen som sett mellan fingrarna med deras verksamhet. Kritik mot lagen Den nya lagen, i varje fall tidigare versioner av den, har samtidigt kritiserats av både liberaler och kommunister. De har sagt att formuleringarna varit alltför breda så att polisen kunnat använda dem mot vilka oppositionsrörelser som helst. Den ryska säkerhetstjänsten har över huvud taget stärkt sitt inflytande under president Vladimir Putin, som ju själv är gammal KGB-man. Den lag som Putin nu undertecknat har dock stramats upp något, bland annat har en paragraf utgått som förbjuder uppammandet av social spänning, något som enligt kritikerna hade kunnat göra varje fackforening till en extremistorganisation.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".