Filmhantering vid rättsfall ska utredas

Under rättegångarna efter EU-kravallerna i Göteborg har många frågor rests kring hur filmer ska hanteras och värderas i rättssalen. Och nu ska det utredas hur åklagare ska få använda filmer och annan ny teknik vid rättegångar.
Ny teknik med bilder, filmer och power-point har gjort det möjligt att skildra brott i rättssalarna, men det väcker också frågor om hur man ska gå tillväga för att inte manipulera sanningen. Därför har riksåklagaren, RÅ, tillsatt en utredning som ska utarbeta nya riktlinjer för landets åklagare. Utredningen leds av överåklagare Sven-Erik Alhem. Seminarier och resor Under hösten kommer arbetsgruppen att leda seminarier med åklagare från hela landet, för att diskutera olika problemställningar som kan finnas när man använder filmer och annan modern teknik i rättsalarna. De kommer också att resa till Danmark och USA för att träffa åklagare och se hur de arbetar där. De kommer också att ta hjälp av polis och åklagare i Göteborg. Riktlinjer klara vid årsskiftet Till årskiftet ska förslag till nya riktlinjer vara färdigt för slutlig granskning av RÅ. Aldrig tidigare har filmer spelat så stor roll som vid rättegångarna efter EU-kravallerna i Göteborg. En av alla de åklagare som använde sig av filmer som bevismaterial är kammaråklagare Carl Bergström och han välkomnar utredningen, men är orolig för en för stor detaljstyrning.
Sanna Klinghoffer, SR Göteborg för Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".