Stockholmsbörsen stiger - och Ericssonaktien

Stockholmsbörsen stiger i dag igen. Vid halvtolv hade SAX-index stigit med 3,9 procent och Ericsson har varit en av de aktier som gått allra bäst.
Förra veckan lämnade lämnade inget roligt facit efter sig vad det gällde utvecklingen på Stockholmsbörsen. Totalt sjönk börsens index med över 10 procent. En orsak till det var telekomföretaget Ericsson som hade en stormig vecka. Men hittills idag har utvecklingen varit positiv. Börsens SAX-index, som talar om den geneomsnittliga utvecklingen för alla aktier på börsen, hade gått upp med 3,9 procent vid halvtolvtiden. Ericsson är en av de tio aktier på börsen som stigit mest i dag: 10 procent upp. Nu handlar det inte om några jätteökningar i reda pengar räknat. Och Ericsson har som bekant fallit så pass mycket på senare tid att även små svängningar i kronor räknat ger stora utslag procentuellt sett. Sannolikt beror ökningen på de två nyheter som tyngde aktien i förra veckan, men som vid närmare anblick inte visade sig vara fullt så dramatiska som först befarades. Och kreditföretaget som Moodys sänkte Ericssons kreditbetyg var ett svårt slag. Men Ericsson har inte varit sena att gjuta olja på vågorna. Kreditbetyget måste sänkas betydligt mer för att emissionen ska vara hotad. Något som framstår som osannolikt eftersom emissionen genomförs i augusti och september och kreditbetyg sällan sänks så kraftigt på så kort tid. Ett annat slag mot Ericsson förra veckan var när finska Sonera och spanska Telefonica meddelade att de avbryter satsningen på att bygga 3g-nät i Tyskland. Ericsson, som skulle ha levererat utrustningen till näten, påverkades negativt på börsen av nyheten. Men idag är uppfattningen att Ericsson i förra veckan straffades för hårt. Därför stiger aktien i dag på Stockholmsbörsen. Men oron är fortfarande stor. Ytterligare kreditsänkningar, avblåsta 3g-satsningar ute i Europa kan närsomhelst pressa aktien till nya bottennivåer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".