Lund forskar i parapsykologi

Lunds universitet kommer att inrätta en forskningstjänst i parapsykologi, en tjänst som betalas genom en donation från en dansk direktör.
Men Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, är tveksam till forskningen. Sven Ove Hansson menar att parapsykologi, alltså övernaturliga, paranormala fenomen, inte har kunnat bevisas, och han menar att det vore fruktlöst att fortsätta en forskning för att undersöka om exempelvis tankeläsning fungerar. Sven Ove Hansson hoppas därför att forskningen i Lund ska få en annan inriktning, som att se de psykologiska mekanismerna som gör att så många människor tror på parapsykologiska fenomen. Det är en donation från den danske direktören Poul Thorsen som ligger till grund för den nya forskartjänsten i parapsykologi vid psykologiska institutionen i Lund, eventuellt kommer tjänsten att bli en proffessur. Universitetet tackade ja till donationen redan när direktören dog på 1960-talet, efter att både Köpenhamns och Stockholms univeristet sagt nej till donationen. Men det är först nu som pengarna, 30 miljoner kronor betalas ut. Det går att forska på ett vetenskapligt sätt kring parapsykologi anser Boel Flodgren, rektor på Lunds Universitet: – Forskning kring paraspykoloogiska fenomen, det anser man inom psykologiämnet bedrivas på flera ställen med hög vetenskaplig kvalité.
Patrik Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".