FN stoppar Tjetjenienhjälp

FN har beslutat att med omedelbar verkan, och tills vidare, avbryta allt hjälparbete i Tjetjenien. Anledningen till beslutet är att chefen för en rysk hjälporganisation som samarbetar med FN har kidnappats i Tjetjenien.
Ett undantag ska göras när FN nu avbryter sitt hjälparbete i Tjetjenien: vatten ska även i fortsättningen levereras till invånarna i den totalförstörda huvudstaden Groznyj. Men i övrigt avbryter FN sin verksamhet. För en kortare tid ska också hjälpen till Ingusjien ställas in där stora mängder tjetjenska flyktingar befinner sig. Kidnappad fortfarande borta Det var den 23 juli som Nina Davydovich, ledare for Druzhba, en rysk humanitär organisation, kidnappades. Människohandel har blivit en lukrativ affärsverksamhet i det laglösa Tjetjenien. Av säkerhetsskal avbryts nu allt arbete. Ledaren for den rysktillsatta administrationen i Tjetjenien, Akhmad Kadyrov, kritiserade beslutet och sa att det var exakt var förövarna ville. Inget är dock egentligen känt om vilka som kidnappade Davydovitj eller vad de vill. Den tjetjenska grenen av den ryska säkerhetstjänsten säger att de inte har någon aning om var hon befinner sig. Inte första gången hjälpen avbryts Det senaste kriget har totalt raserat den tjetjenska ekonomin och befolkningen är beroende av hjälp utifrån för att överleva. Även förra året avbröt FN sin verksamhet efter att en hjälparbetare kidnappats. Sändningarna återupptogs efter att han blivit frigiven. Från Tjetjenien rapporterades i övrigt på måndagen om relativt hårda strider i de södra delarna där en gerillagrupp försöker ta sig in över gränsen från Georgien. Och i huvudstaden Groznyj utsattes en vice regeringschef för ett attentat men han överlevde beskjutningen.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".