2006 blir ett toppår för konjunkturen i Baltikum

Åren 2007 och 2008 minskar däremot tillväxten, men det kan faktiskt vara en fördel för balt-stater som Estland, Lettland och Litauen. Där snurrar de ekonomiska hjulen alltför fort, med brist på arbetskraft och inflationsproblem som följd.

Baltstaternas siffror för den ekonomiska tillväxten beräknas lägst i Litauen med åtta procent och högst i Lettland med 10,5 procent och framstår lätt som Europas tigerekonomier. Det är en bild som finns i två dagsfärska så kallade Östersjörapporter, en från banken SEB och en annan från Swedbank.

Hög inflation
Tillväxten är högre än ländernas ekonomier tål på lite längre sikt och baksidan är redan tydlig, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

– Det vi ser är framför allt ökade bytesbalansunderskott. Vi har en inflation som har bitit sig kvar på ganska höga nivåer och vi har också en arbetsmarknad som blir allt stramare och som håller uppe löneökningstakten på väldigt höga tal, säger han.

Hög import och stora investeringar
I stället för överskott plågas baltländerna av stora underskott i sina affärer med utlandet. I hög grad beror det på att den inhemska konsumtionen av importerade varor är hög. Det plus stora investeringar bidrar till att det är högtryck i ekonomin.

Inflationen är hög, uppåt sju procent i Lettland, något som är en avspegling av en överhettad arbetsmarknad med brist på arbetskraft.

– Arbetskraftsutbudet är ett bekymmer som länderna inför, inte minst av den demografiska utvecklingen. Vi ser att befolkningen krymper, samtidigt som fler personer lämnar landet, vilket gör att arbetskraftsutbudet krymper. Det bidrar till att löneökningstakterna är på väldigt höga nivåer till följd av detta, säger han.

Finns det några politiska initiativ för att vinna tillbaka arbetskraft som har utvandrat eller som arbetar utomlands?

– Jag tror att en viktig förklaring till detta är att man har sänkt inkomstskatterna för att åtminstone motverka den stora utflyttningen som vi har sett. Det är det som sannolikt är den bidragande orsaken till att man sänker inkomstbeskattningen trots att ekonomin växer väldigt kraftigt, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".