Persson oroar sig för riksbankens självständighet

Har moderatledaren Bo Lundgren och riksbankschefen Urban Bäckström diskuterat möjligheterna för Bäckström att bli finansminister vid en borgerlig valseger?
Det är frågan som statsminister Göran Persson i dag kräver svar på. Enligt statsminsitern kan en artikel i söndagens utgåva av Expressen tolkas som att Bo Lundgren och Urban Bäckström fört samtal om finansministerposten i en eventuell borgerlig regering. - Det allvarliga i artikeln är att Lundgren antyder att han och riksbankschefen Urban Bäckström har fört informella samtal om en eventuell finansministerpost. Där bör ett klargörande ske, skriver Göran Persson i ett pressmeddelande. Statsministern tillägger att ett sådant agerande är ett avsteg från en av de ledande principerna i den svenska ekonomiska politiken - riksbankens självständighet. Moderatledaren Bo Lundgren säger till nyhetsbyrån TT att han inte kommer att erbjuda någon en ministerpost innan förutsättningar skapats för att vinna valet. - Det vore ju fullkomligt befängt att göra det av flera olika skäl, säger Lundgren till TT och pekar bland annat på att det handlar om en koalitionsregering och att ministerposterna då besätts i förhandlingar mellan flera partier. - Jag har naturligtvis inte erbjudit Urban Bäckström jobb som finansminister. Ingen annan är heller erbjuden någon ministerpost, säger Bo Lundgren. Riksbankschefen Urban Bäckström skriver i ett pressmeddelande att han inte fått någon förfrågan officiellt eller inofficiellt om uppdrag med partipolistisk anknytning såsom antytts de senaste dagarna. - Jag tycker därför att det är både trist och olustigt att bli indragen i valdebatten på sätt som skett genom tidningsintervju och presmeddelande, skriver Bäckström i ett uttalande. Statsminister Göran Persson säger till Ekonomiekot att han anser att Urban Bäckströms svar är tillräckligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".