Jämtin satsar på Stockholmspolitiken

Förra biståndsministern Carin Jämtin blir ny ledare för socialdemokraterna i Stockholms kommun och därmed tackar hon nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna.

Att det blir Carin Jämtin som ska leda Stockholms socialaldemokrater framkom vid ett möte med Stockholms arbetarekommuns representantskap på onsdagskvällen.

Stockholms förra finansborgarråd Annika Billström var kritisk när hon under mötet drog tillbaka sin motkandidatur.

– I går var det Peter Larsson, Tjia Torpe, Nalin Pekul, Hasse Kihlsved, Lena Nyberg och Lasse Råd som skulle tvingas bort. I dag är det jag. I kulisserna fnyser man om högersossar, men ändå är det ingen som kan peka på tydliga politiska skiljelinjer utan det här handlar egentligen bara om en sak och det är makt, sa Annika Billström.

Präglats av personstrider
Bilden utåt av Stockholms arbetarekommun har präglats av personstrider och kamp om makten mellan olika grupper.

När arbetarekommunens representantskap på onsdagen skulle välja nya borgarråd, återkom flera talare till att partiet nu måste hålla ihop om det ska kunna återta makten i Stadshuset nästa val.

Annika Billström gjorde inget för att ändra bilden av arbetarekommunen.

– Ingen kan ducka för att tillståndet i vår arbetarkommun är eländigt.

Ingen koppling
Carin Jämtin ska nu leda socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Stockholms stad. Att hon kommer utifrån och inte har någon koppling till någon av de stridande grupperna sågs som en fördel av flera talare, som Sven Britton.

– Hon är inte insyltad i Stockholmspolitiken och det är i det här fallet en klar fördel att hon står fri från de här konflikthärdarna, sa han.

Själv tycker Jämtin att bilden av strider är överdriven, men håller med om att partiet nu måste kämpa ihop om valet ska vinnas 2010.

Möjlig partiledare
Carin Jämtin har tidigare nämnts som en möjlig ny partiledare efter Göran Persson, men väljer nu att koncentrera sig på Stockholm.

– Det känns som en fantastiskt spännande utmaning för min del att få bi borgarråd och gruppledare.

Och du satsar inte på partiledarskapet?

– Nej, det gör jag inte, säger Carin Jämtin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".