Skatteverket granskar pokerförmedlare

Många svenskar tros ha tjänat stora pengar på att mot en avgift slussa spelare in till de stora utländska nätpokerspelen. Men oklarheter om vart de här intäkterna sedan tar vägen har fått Skatteverket att inleda en granskning.

Spelandet på nätpokersajter har ökat kraftigt trots förbud mot kommersiellt spel i Sverige. Sajterna och bolagen bakom är registrerade i länder som gör dem svåra att komma åt för myndigheterna.

Men de stora vinsterna för många poker- och spelbolag har fått myndigheter både i Europa och USA att på senare tid skärpa tonen rejält. I USA finns nu ett lagförslag om att förbjuda utbetalning av vinster till amerikanska nätspelare.

Granskning av affiliates
I Sverige har Skatteverket nu beslutat sig för att granska en annan grupp personer. De som driver en stor del av trafiken till pokerrummen, så kallade affiliates.

I princip alla pokernätverk har avtal med affiliates och betalar några procent på de omsatta spelpengarna eller en engångssumma för nya kunder som slussas in.

Hur mycket det här omsätter är svårt att säga idag, men det handlar om stora belopp. Som exempel världens största nätpokeraktör nämnas, brittiska Partygaming, som under första halvåret i år omsatte närmare 3,5 miljarder svenska kronor i nätpoker.

Under samma tid betalade man ut motsvarande en halv miljard kronor till sina kundförmedlare eller affiliates.

Omfattande kartläggning
I en omfattande kartläggning har nu Skatteverket analyserat tusentals sådana här förmedlare.

Enligt uppgift till Ekot har man av dessa identifierat 350 företag eller personer som kan kopplas till Sverige.

Skatteverket går nu vidare för att analysera vad dessa dragit in för pengar och ifall de har tagits upp till beskattning.

Misstänks stanna kvar i utlandet
Misstanken är att en del av pengarna stannat kvar på utländska konton eller på privata spelkonton hos pokerbolagen.

– Det kan också vara så som vi har sett i flera fall att det finns personer som startar en verksamhet i liten skala och som sedan växer väldigt mycket. Det kan generera mångmiljonbelopp på väldigt kort tid. Dels är vi angelägna om att göra kontroller på det här området och se så att det fungerar på rätt sätt, dels har vi förstärkt vår hemsida med information om vad det är som gäller, säger Martin Solvingwer, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Spelbolaget 24h Poker använder så kallade affiliates för att öka sin omsättning, men vd Per Hildebrand ser inget ansvar för hur dessa redovisar sina intäkter.

”Kan inte ha reda på alla regler”
– Nej, det har vi inte utan vi betalar ju som regel ut till ett konto p sajten där man kan ta ut sina pengar. Vi har naturligtvis affiliates i en mängd länder och i våra regler lägger vi över ansvaret på respektive affiliate eftersom det är helt omöjligt att hålla reda på alla lokala regler som gäller runt om i världen, säger han.

I Sverige dömdes en person i fjol för grovt skattebrott till två och ett halvt års fängelse för att ha drivit trafik till spelbolag utan att deklarera inkomsterna.

Personen tjänade drygt åtta miljoner kronor på trafiken. Men han avvek strax innan fängelsedomen skulle verkställas och befinner sig nu enligt åklagaren i Sri Lanka.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".