Polisen hinner inte utreda ungdomsbrott

Polisen har inte haft tillräckliga resurser för att utreda ungdomsbrott, säger Sune Norén, förundersökningsledare för ungdomsbrott i Malmö. Ett fall i Malmö tog hela två år. Detta trots att ungdomsbrott ska prioriteras.
Genomgången av 115 unga som dömts till sluten ungdomsvård, visar att det i de flesta fall tog minst fyra månader från brott till straff. Undersökningen är gjord av statens instutitionsstyrelse. Och det trots att ungdomsbrott ska prioriteras och att det enligt lagen ska ta högst åtta veckor från misstanke till rättegång. Längst tid tog ett fall i Malmö, som tog nästan två år. Där är Sune Norén förundersökningsledare för ungdomsbrott. – Det är helt klart fel. Jag vill ju att de så fort som möjligt efter att de gjort ett brott så ska de få en knäpp på näsa, och veta vad de gjort för fel. Det går inte att försvara att det kan gå ett helt år, säger Sune Norén. Sune Norén säger att det har funnits för lite poliser som sysslat med ungdomsbrott. En annan orsak är att polisen i Malmö ska utreda brotten där gärningsmannen bor. Och det har lett till en snedfördelning på vissa områden, som då inte haft tillräckligt med resurser. Men sedan två månader tillbaka samlas alla ungdomsbrott centralt.
Daniel Värjö, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".