Väktare föreslås ta över polisarbete

Specialutbildade ordningsvakter ska i framtiden ta över flera av polisens nuvarande arbetsuppgifter i glesbygd. Det föreslår en statlig utredning som överlämnades till regeringen på måndagen.
Det är Polisen som ska utse och utbilda ordningsvakterna. Vakterna ska alltid arbeta på order från en polis. Efter utbildning får sedan ordningsvakten ytterligare befogenheter utöver de som en ordningsvakt har idag, enligt utredningen. Rätt att göra husrannsakan Bland annat ska ordningsvakten kunna göra husrannsakan i nödfall eller där man misstänker ett allvarligt brott. Ordningsvakten skall även kunna assistera polisen vid brottsplatser eller själv, på polismans order, ingripa vid brott. Väntad polisbrist anledningen Utredningen har koncentrerat sig på glesbygdslän. Där man spår stor brist på poliser i framtiden, men enligt Ann-Marie Begler som är ansvarig för utredningen skulle förslaget om specialutbildade ordningsvakter fungera i hela landet. Ann-Marie Begler tror också att förslaget kan ha stor betydelse för polisverksamheten. Bodström tveksam Utredningen skall nu behandlas av regeringen inom någon månad. Justitieminister Tomas Bodström har ännu inte gått igenom hela utredningen, men han är tveksam till förslaget. Leder till besparingar Utredningen lämnade också förslag till hur polisen skall renodla sin verksamhet, med målet att enbart arbeta med kärnverksamheten, att motverka brott. Utredningen föreslår därför att flera polisiära uppgifter som till exempel beviljande av tillstånd, överförs till kommuner och andra myndigheter. Sammanlagt skulle utredningens förslag ge besparingar på 500 tjänster.
Christer Johansson, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".