Nytt avslag för Billy Butt

Musikproducenten Billy Butt har återigen fått avslag på en resningsansökan hos Högsta domstolen. Billy Butt dömdes 1993 mot sitt nekande till fem års fängelse för bland annat våldtäkter. Sedan dess har han överklagat domen inte mindre än åtta gånger.

Billy Butt har sedan domen föll lämnat in åtta ansökningar till HD om att få sitt fall prövat igen. Den här gången ville två av tre justitieråd att hela eller delar av målet skulle tas upp igen. Men det räckte alltså inte ända fram.

– Jag har gått igenom sju sorger och åtta bedrövelser för att ta mig hit och det känns väldigt tråkigt att jag kom till gränsen, ett justitieråd. Det talar för att åtminstone två justitieråd i Högsta domstolen tycker att jag borde få resning, säger Billy Butt.

Lockade med musik- och modellkontrakt
Billy Butt dömdes mot sitt nekande av Svea Hovrätt till fem års fängelse 1993 för nio våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Enligt vad Billy Butt själv skrivit i sin resningsansökan så lurade han unga kvinnor till sängs med löften om musik- och modellkontrakt.

Att kvinnorna sedan polisanmälde honom det var för att de blev besvikna över de uteblivna kontrakten.

Omdebatterad dom
Domen har varit omdebatterad. Det har funnits juridiska experter som har menat att det inte fanns tillräckliga bevis för att fälla.

Allt sedan dess har han försökt förmå Högsta domstolen att ta upp målet igen – men på torsdagen kom alltså det åttonde avslaget. Men det var ytterst nära då två av dom fem justitieråden ville att det skulle bli en ny prövning i hela eller delar av målet.

Advokat Peter Althin menar att det här ärendet ytterligare spär på debatten om att det bör bli en förändring av processen kring att få resning hos Högsta domstolen.

Fristående resningsinstitut
Tankar har förts fram av just Peter Althin, som ju även är riksdagsledamot för kristdemokraterna, att bilda ett fristående resningsinstitut och i början av november ska han träffa Justitiekansler Göran Lambertz för att diskutera rättsäkerheten.

JK själv fört fram tankar om att det finns oskyldigt dömda i landets fängelser. Dagens beslut från Högsta domstolen gör det mötet ännu viktigare.

– Det blir ännu mer intressant med tanke på det här. För rättvisan ska vara så blind att det kan räcka med en domare på ena sidan för att få målet prövat igen. Nu ligger det där det ligger.

Du menar att det här bygger under ännu mera att det behövs en förändring?

– Ja, för min del tycker jag att den idé som jag förde fram i våras om ett fristående institut för resningsansökningar får mera bränsle.

Billy Butt själv kommer att fortsätta sin kamp.

– Jag kommer aldrig någonsin att ge upp, säger han.

Så det kommer en nionde resningsansökan?

– Det kommer med stor sannolikhet att komma en nionde snabbare än man kan föreställa sig, säger Billy Butt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".