USA pressade vapeninspektörer

Rolf Ekéus, tidigare chef för FN´s vapeninspektörer, UNSCOM, i Irak berättade igår i radioprogrammet God Morgon Världen att under hans tid som chef utsattes organet för påtryckningar från framför allt USA.
Unscoms uppgift var att kartlägga och förstöra Iraks massförstörelsevapen, men USA försökte enligt Ekéus få inspektörerna till att bland annat samla information om president Saddam Hussein. Inspektörerna ska dessutom ha pressats att utföra kontroversiella inspektioner - för att på så sätt tvinga fram konflikter med Irak som skulle kunna motivera ett militärt anfall mot Irak. Det är sedan tidigare känt att det amerikanska underrättelseorganet CIA placerat folk i UNSCOM men Ekéus hävdar att man inte gav efter för dom amerikanska påtryckningarna under hans tid som chef. Hans Blix, chef för FN:s nya vapeninspektionsprogram i Irak, säger att han inte någon gång har utsatts för amerikanska påtryckningar sedan han tillträdde för två år sedan. Däremot säger Hans Blix att förtroendet för vapeninspektörerna var skadat och att han kände sig tvungen att klargöra att den nya vapeninspektionen skulle vara självständig och inte tänkte föra någon information vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista