FN-inspektör tillbakavisar spionuppgifter

Rolf Ekéus, tidigare chef för UNSCOM, FN:s vapeninspektörer i Irak, berättade på söndagen att USA försökt använda FN-organet för att spionera mot Irak. Hans Blix, nuvarande chef för FN:s vapeninspektionsprogram i Irak, kommenterar nu uppgifterna och säger att han själv aldrig utsatts för amerikanska påtryckningar.
Rolf Ekéus var chef för UNSCOM, FN:s vapeninspektörer i Irak mellan 1991 och 1997. FN-organet ombildades senare och för två år sen blev Hans Blix chef. På söndagen berättade Rolf Ekéus att UNSCOM under hans tid som chef utsatts för påtryckningar från framför allt USA. Information om Saddam Hussein Unscoms uppgift var att kartlägga och förstöra Iraks massförstörelsevapen, men i en intervju i radioprogrammet God Morgon Världen berättade Ekéus på söndagen, att USA försökte få inspektörerna att bland annat samla information om president Saddam Hussein: – Det var att försöka inhämta kunnande om andra aspekter, till exempel på president Saddam Husseins uppehållsort, som ju kunde vara av intresse om man skulle komma åt honom personligen. Alltså områden som låg utanför FN:s mandat. Pressats till inspektioner Inspektörerna ska dessutom ha pressats att utföra kontroversiella inspektioner, för att på så sätt tvinga fram konflikter med Irak som skulle kunna motivera ett militärt anfall mot Irak. Det är sedan tidigare känt att det amerikanska underrättelseorganet CIA placerat folk i UNSCOM men Ekéus hävdar att man inte gav efter för dom amerikanska påtryckningarna under hans tid som chef. Hans Blix säger att han själv aldrig har utsatts för amerikanska påtryckningar: – Nej överhuvudtaget inte. Redan när jag tillträdde det här jobbet för över två år sen så deklarerade jag att det skulle bli en självständig organisation. Vi får information från olika underrättelsetjänster men vi ger ingenting tillbaka annat än att tala om för dem vad vi vill ha reda på, vad vi är speciellt intresserad av. Men när du tillträdde som vapeninspektör kände du det då nödvändigt att slå fast detta, att du kommer inte spionera åt något land? – Ja, självklart. Rolf Ekéus sa ju också i intervjun att det kan bli aktuellt med militärt understödda operationer för vapeninspektörer i Irak eftersom ni inte släpps in. Vad säger du om det? – Jag har aldrig hört något sådant förslag från officiell amerikansk sida och det är inte heller någonting som vi leker med i tankarna.
Lena Bejerot, New York och Peter Öholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".