Uttalande av Lundgren retar Persson

Den avgående riksbankschefen Urban Bäckström har dragits in i valrörelsen. Moderatledaren Bo Lundgren har sagt till tidningen Expressen att Bäckström kunde bli en utmärkt finansminister. Statsminister Göran Persson reagerar kraftigt på uttalandet och kräver ett förtydligande från både rikskbankschefen och Bo Lundgren.
– Jag menar att en regeringsbildning är en väldigt grannlaga sak och det kan man inte prata om som om det vore ett sällskapsspel och man får ju framför allt inte dra in människor i det som inte vill bli indragna i det och får bli indragna i det. Att dra in en riksbankschef i det här resonemanget är ju att skada riksbanken. Hotar oberoende Göran Persson menar att Bo Lundrens uttalande i Expressen hotar Riksbankens oberoende. I intervjun sa Bo Lundgren att Bäckström skulle bli en utmärkt finansminister även om han ännu inte gjort en officiell förfrågan till Riksbankschefen. Urban Bäckström meddelade på måndagen genom ett pressmeddelande att han äver huvudtaget inte fått någon förfrågan, varken inofficiell eller officiell. ”En rötmånadshistoria” Bo Lundgren menar att uttalandet var en del av ett större resonemang och helt ryckt ur sitt sammanhang. Han tycker att hela historien är en rötmånadshistoria: – Det är ju ett sätt att försöka utnyttja den ganska tunna mediasituationen till att försöka komma in i debatten. Det hade varit mycket bättre om statsministern hade velat ta debatten med mig om tillväxt, som jag har utmanat honom på. Eller diskutera frågan om hur skatterna ska kunna bli lägre, skolan bättre och sånt som är viktigt för människor.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".