Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tro på EMU har mildrat kronraset

Börsraset har gjort svenska kronan svagare och utlandssemestrarna har blivit dyrare i sommar, men det kunde ha blivit ännu dyrare. Allt fler analytiker tror nu på ett svenskt ja till EMU, och det har räddat kronan från bottennivåerna.
– En sak som har bidragit till att kronan kunnat förstärkas i år är ju förväntningar på att Sverige ska gå med i EMU och att det kanske kommer en folkomröstning under nästa år, och alla bedömare räknar med är att vi måste gå med i EMU på en starkare kronkurs än vi hade vid årsskiftet och de här förväntningarna har gjort att det blivit attraktivt att köpa kronor då när kronan har varit rätt så svag. Det har i viss mån då motverkat de negativa effekterna av att börsen fallit mycket, säger Johan Javeus, valutaanalytiker på Handelsbanken. När börsen faller och utländska investerare säljer sina svenska aktier får de betalt i kronor. Kronorna växlar de sedan in till sina egna valutor, och ju fler som vill sälja kronor, desto lägre blir kronans värde. Under sommarens börsfall har både dollarn och euron blivit omkring 30 öre dyrare, men det kunde alltså ha sett mörkare ut. För ett år sedan var euron uppe i nästan tio kronor, dollarn var rekordhög och kostade över elva. Sedan dess har ett svenskt ja vid en EMU-omröstning krupit allt närmare. Allt fler ekonomer och analytiker tror att det blir ett svenskt ja vid en eventuell EMU-omröstning nästa år. Och får de rätt, kan kronan stärkas ytterligare mot euron. Ekonomer tror att anslutningskursen, som förhandlas fram, kommer att bli mellan 8,50 och 8,70 kr. – Till exempel Finland är ett så land som har en del konkurrerande industrier på samma områden som Sverige, till exempel skog, och om vi skulle gå med på en allt för svag valuta så innebär ju det att den finska industrin till exempel får svårare att konkurrera. Så att för Sverige är det kanske bra att gå med på en lite svagare kurs och EMU-länderna vill gärna ha med oss på en lite starkare kurs.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".