Orhan Pamuk.

Nobelpriset i litteratur till Orhan Pamuk

Årets Nobelpristagare i litteratur kommer från Turkiet. Orhan Pamuk är en av de som under flera år förhandstippats som kandidat till priset. Han ses som en förnyare av den turkiska romanen, är översatt till ett 40-tal språk, men också känd som samhällsdebattör.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl möttes av jubel då han klockan 13 på torsdagen offentliggjorde pristagarens namn.

– Nobelpriset i litteratur år 2006 tilldelas den turkiske författaren Orhan Pamuk. Och låt mig läsa motiveringen: som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning, sa Horace Engdahl.

Svenska Akademin beskriver Orhan Pamuk som känd för sin lek med identiteter och dubbelgångarmotiv.

Orhan Pamuk är född 1952 i Istanbul, där han fortfarande bor.

Sju av hans böcker är översatta till svenska, den senaste som kom förra året heter Snö, och beskriver politiska och religiösa motsättningar i dagens Turkiet.

Samhällsdebattör
Orhan Pamuk har också blivit känd som samhällsdebattör. Han åtalades i fjol efter att ha hävdat att en miljon armenier mördades i Turkiet år 1915, ett åtal som las ned, och han har kritiserat Turkiets behandling av kurder.

Men Svenska akademin ser till författarskapet och inget annat, säger en av de arton ledamöterna, Peter Englund.

– Någon sådan agenda finns inte. Det här är en rasande skicklig författare. Som alla som är rasande skickliga författare så befinner han sig mitt i sin samtids strömdrag.

– När han skriver som samtiden och när han skriver en politisk roman som Snö så gör han det motvilligt. Det är ingenting han har valt, han har blivit dragen in i sin egen samhällspolitik, som gäller de flesta författare som engageras av samtiden, säger Peter Englund.

Betydelsefull markering
Svenska Penklubbens ordförande Björn Linnell hoppas ändå att Orhan Pamuks nobelpris kan få betydelse för det fria ordet i Turkiet.

– Förhoppningsvis kan det här få konsekvenser för turkisk inrikespolitik, att det kanske kan stärka de liberala krafterna i Turkiet, som ändå har ställt sig bakom honom och som han lierar sig med i deras kamp för att försöka modernisera Turkiet. Och framför allt rensa upp i det gytter av rättshaverier och rättsprocesser som pågår i Turkiet idag. Det ställs ju författare inför rätta hela tiden i Turkiet. Pamuk är bara en av många.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".