Mindre farliga hudcancerformer ökar

Den farligaste formen av hudcancer, Malignt melanom, har blivit ovanligare de senaste åren. Men de inte lika allvarliga hudcancerformerna har däremot ökat kraftigt. Att många gillar att sola men undviker att bränna sig tros vara orsaken.
– Jag tänker väl att jag kanske inte ska bränna mig för mycket, vara lite försiktig. Men jag älskar att sola så det är lite problem med det, säger Monika Allard, som njuter av solen i Stockholm. Färre fall av allvarlig hudcancer Inställningen som många har att det är skönt att vara i solen, men inte att bränna sig, har gjort att ökningen av den allvarliga formen av hudcancer malignt melanom under 90-talet har planat ut och till och med gått tillbaka något de senaste åren. Risk för cancer även utan att bränna sig Men de hudcancerformerna som inte är lika farliga riskerar även den som är ute i solen utan att bränna sig att få. Allt fler får den ytliga hudcancerformerna Basalcellscancer eller Skivepitel, en mindre allvarlig hudcancer som kan leda till döden, även om det är ovanligt. Solar fortfarande mycket Det har blivit mer än dubbelt så vanligt med de mindre farliga hudcancerformerna jämfört med början av åttiotalet. De senaste åren har ökningen accelererat. Förklaringen har Bernt Lindelöf, som är överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjukhuset: – Att vi fortfarande utsätter oss för ganska mycket sol, även om vi sannolikt slutat att bränna oss som vi gjorde kanske för 20 till 30 år sen.
Martin Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".