Färre tidningsannonser slår mot skogsbolag

Tidningsföretagen i både USA och Europa säljer allt färre annonser. Det slår hårt mot de svenska skogsindustribolagen som märkt av en minskad efterfrågan på tidningspapper när tidningar och magasin blivit tunnare.
Även om truckförarna på Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta har mycket att göra befinner sig det svensk-finska skogsindustribolaget i en konjunktursvacka. Precis som för tidningspapper har efterfrågan på kartong och förpackningar sjunkit under dom två senaste åren, det säger Håkan Moldén som är vd på Stora Ensos kartongbruk i Avesta. Men kartongdelen har inte tappat lika mycket de enheter inom Stora Enso som tillverkar tidningspapper. Verksamheter som förlorat mycket på att tidningsföretagen i både USA och Europa säljer färre annonser och trycker allt tunnare tidningar. Men lågkonjunkturen till trots så går skogsindustribolagen fortfarande med vinst. Stora Enso redovisade i förra veckan ett överskott för årets sex första månader på 4,2 miljarder kronor och SCA, som kommer med sin rapport idag väntas redovisa en vinst på närmare 900 miljoner kronor. Håkan Moldén på kartongbruket i Avesta är också övertygad om att Stora Enso kommer att behålla sin starka ställning internationellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".