Tidningskris slår mot skogsindustrin

Tidningsföretagen i både USA och Europa säljer allt färre annonser. Det slår hårt mot de svenska skogsindustribolagen, som märkt av en minskad efterfrågan på tidningspapper när tidningar och magasin blivit tunnare.
Björn Hägglund är vice vd i Stora Enso: – Mer än halva vår försäljning går ju till tryckta media som i sin tur är väldigt beroende av annonser och den marknaden ser ut att ha svårt att komma igång både i USA och Europa. Minskad efterfrågan Även om truckförarna på Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta har mycket att göra befinner sig det svensk-finska skogsindustribolaget i en konjunktursvacka. Precis som för tidningspapper har efterfrågan på kartong och förpackningar sjunkit under de två senaste åren. Men lågkonjunkturen till trots så går skogsindustribolagen fortfarande med vinst. Stora Enso redovisade i förra veckan ett överskott för årets sex första månader på 4,2 miljarder kronor och SCA, som kommer med sin rapport under tisdagen väntas redovisa en vinst på närmare 900 miljoner kronor.
Mattias Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".