Pinochet kan ställas inför rätta

Appelationsdomstolen i Chiles huvudstad Santiago fattade på måndagen ett beslut som kan leda till att landets förre diktator Augusto Pinochet ställs inför rätta och det trots att högsta domstolen nyss beslutade att han är alltför senil för att klara en rättegång.
Pinochet har sig själv att skylla att han på nytt blivit centrum i en domstolsförhandling. Bara en vecka efter det att Högsta domstolen förklarat honom för senil och kanske rentav lite galen så vandrade den gamle diktatorn omkring på stranden i den nordliga staden Iquiqe och gav intryck av att vara vid bästa vigör. Pinochet gick utan stöd av käpp, log och hälsade igenkännande på gamla bekanta och åt långa luncher med tillresta vänner. Inte bara regeringen och folk i allmänhet uppfattade Pinochets agerande som en provokation. Medlemmar i Högsta domstolen hördes också mumla att de kände sig lurade. Så när en argentisk domare begärde att få presenterna sina krav på varför Pinochet bör utvisas till Argentina för att ställas inför rätta där, så gick appelationsdomstolen med på att åtminstone lyssna på argumenten. Det fall det handlar om är mordet på Pinochets föregångare som arméchef, generalen Carlos Pratt, som tillsammans med sin hustru dödades av en bilbomb i Buenos Aires, i september 1974. Mycket tyder på att det utfördes på direkt order av Pinochet. Om appelationsdomstolen accepterar argumenten så kan det leda till att Pinochet utlämnas till Argentina och faktiskt ställs inför domstol. Det är åtminstone teoretiskt möjligt, men knappast praktiskt. Inte för att Pinochet är senil eller galen utan därför att han i egenskap av expresident fortfarande åtnjuter immunitet.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".