Georgien hotas av ryskt anfall

Från södra Tjetjenien rapporteras om hårda strider där en gerillagrupp försöker ta sig in över gränsen från Georgien i söder. Ryssland beskyller Georgien för att inte göra något åt de tjetjenska separatisterna och hotar med att anfalla dem inne på georgiskt territorium.
I tre dagar har det varit hårda sammanstötningar i södra Tjetjenien längs den rysk-georgiska gränsen. Ett förband på upp till 200 tjetjenska soldater försöker, enligt ryska uppgifter, ta sig in i Tjetjenien från Georgien i djupa dalgångar i de höga bergen. Men striderna håller nu också på att leda till en kris i förbindelserna mellan Ryssland och Georgien. Rysk TV har visat upp vad som sägs vara två tjetjenska fångar, de säger att de fritt kunnat verka i Georgien och att de georgiska gränstrupperna inte gjorde något som helst försök att stoppa den tjetjenska gerillagruppen trots att den var klart synlig. Om det sen berodde på att de mutats eller i det tysta sympatiserar med tjetjenerna är oklart, allt detta enligt ryska uppgifter. Ryssland har reagerat starkt på händelserna. President Putins talesman i Tjetjenienfrågor säger att Moskva, citat, är trött på alla lögner från Georgien och att man är upprörda över Georgiens slapphänthet med de tjetjenska gerillaförbanden. Ryssland ser det som att ett grannland upplåter sitt territorium åt terroristbaser. Georgien har avvisat alla anklagelser och beskyller istället en rysk helikopter för att ha anfallit mål inne i Georgien, något som Ryssland i sin tur förnekar. Men det allvarligaste uttalandet kommer från Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov: om inte Georgien själva förmår göra något åt de tjetjenska gerillagrupperna inne på sitt territorium så får Ryssland skicka dit sina specialstyrkor, antydningar alltså om en rysk intervention. Ryssland och Georgien har ända sedan Sovjetunionens upplösning haft ganska komplicerade relationer och de har inte förbättrats av att Georgien inbjudit amerikanska trupper och dessutom sagt att de vill gå med i NATO.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".