Större sänkning av inkomstskatterna

På måndag presenterar den nya regeringen sin första budget. Statsminister Fredrik Reinfeldt gav på lördagen beskedet att inkomstskatterna sänks med mer än vad som tidigare sagts. Från och med 1 januari nästa år sänks inkomstskatterna med 40 miljarder kronor, säger Fredrik Reinfeldt.

– I regeringsförklaringen angavs 37 miljarder kronor, jag tror att vi tittar på en inkomstskattssänkning på upp till 40 miljarder kronor, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det tycker jag är mycket glädjande eftersom profilen är den att det sänker skatten mest för de med låga inkomster och framför allt för dem som kommer från utanförskap och bidragsförsörjning. Det kommer att kunna genomföras redan från 1 januari.

Vill göra det mer lönsamt att arbeta
Linjen är att det ska bli mer lönsamt att gå från arbetslöshet till jobb, och nu kommer alltså beskedet att skatten för alla som jobbar sänks med 40 miljarder, alltså med tre miljarder mer i ett första steg än vad som tidigare sagts.

– Det här kommer att kosta lite mer helt enkelt. Men det gör ju bara att det förstärker den här effekten av att sänka skatten för dem med låga inkomster, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har ju ifrågasatts om det verkligen blir 1000 kronor mer i plånboken. Blir det nu?

– Det kommer att kräva också det andra steget, och det handlar om vilka skatter vi totalt sett sänker. Men det kommer att röra sig om de nivåerna när det gäller sänkt inkomstskatt när vi har fått gått vidare med våra ytterligare steg.

Besparingar på a-kassan
Samtidigt från den 1 januari år 2007 kommer besparingar i form av sänkta ersättningsnivåer i a-kassan, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det kommer att vara så att större delen av finansieringen också kommer föreslås att införas direkt. Exakta detaljer får jag hänvisa till i budgeten som presenteras på måndag.  

Enligt statsminister Reinfeldt visar också budgeten som presenteras på måndag på ett fortsatt överskott i de offentliga finanserna med ett genomsnitt på 2,5 procent åren som följer.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".