Tyska (s) startar valkampanj i förtid

De tyska socialdemokraterna väljer att tidigarelägga sin valupptakt. Det är en direkt följd av den senaste tidens dåliga opinionssiffror. På två veckor har väljarsympatierna sjunkit från 40 till 35 procent.
Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder fick inte mycket lugn under sin korta semester. Han som hade tänkt ta det lugnt hemma i trädgården. Men telefonen gick varm hela tiden, affärerna avlöste varandra med statliga chefer som och ministrar som fick gå. Och som ett brev på posten kommer nu usla opinionssiffror. Experterna på flera opinionsintitut säger att loppet redan är kört det vill säga socialemokraterna förlorar och de förstår inte vad kanslern skulle kunna hitta på för att vända trenden. Det lutar alltså åt drastiska åtgärder. Och ett beslut om en sån kom vid en telefonkonferens natten till tisdagen då partiledningen beslutade att tidigarelägga sin valupptakt med 18 dagar från den 23 augusti till den femte. På torsdag ska ett extra partistyrelsemöte i elfte timmen spika om hela den gigantiska valkampanjen. Och så drar det igång nästa måndag i Gerhard Schröders hemstad Hannover. Den socialdemokratiska partisekreteraren Franz Müntefering sa på tisdagsmorgonen att det måste till kraftåtgärder för att få ut partiet ur skandalernas kölvatten, lugnet måste ut och tempot komma in.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".