Nytt samarbete i kampen mot terrorism

De tio länderna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN är nu beredda att stärka samarbetet i kampen mot internationell terrorism. En deklaration blev klar på tisdagen och kommer att vara grunden för en överenskommelse mellan ASEAN-länderna och USA om terroristbekämpning.
Många internationella möten efter terroristattackerna i New York och Washington förra året har slutat med högstämda deklarationer om samverkan mot internationell terrorism. Så också det pågående ASEAN-mötet i oljesultanatet Brunei. En andra front i kampen Men meningen är nu att länderna i Sydostasien skall ta nya steg mot samordning av information och gränskontroll och försvåra för terrormisstänkta personer att röra sig i regionen. Gemensam kontroll av suspekta penningtransaktioner skall stärkas. USA betraktar Sydostasien som en andra front i kampen mot Al Qaedas nätverk av militanta grupper och terrorister. Många misstänkta medlemmar av Al Qaeda har också arresterats, framför allt i Malaysia men också på Filippinerna och i Singapore. På Filippinerna har USA fortfarande mer än 1000 soldater stationerade som rådgivare åt den filippinska militären för att ge kraft åt antiterrorkampajen. Avtal om säkerhetssamarbete Indonesien betraktas som den svaga länken i säkerhetssamarbetet. Många radikala muslimer som misstänks för samröre med Al Qaeda har kunnat röra sig fritt. Att vara radikal är inte detsamma som att vara terrorist och vi gör vad vi kan för att motverka terror, försvarade sig den indonesiske utrikesminister Wirajuda under överläggningarna i Brunei. I morron övergår ASEAN-mötet i ett stort regionalt säkerhetsforum som förutom ASEAN-ländernas ministrar samlar höga representanter från USA, EU och en rad länder i Asien. En överenskommelse om säkerhetssamarbete och terroristbekämpning mellan ASEAN-länderna och USA skall då skrivas under. USAs utrikesminister Colin Powell besöker inför och efter toppmötet en rad länder i Sydostasien för enskilda överläggningar om hur samarbetet skall gå till.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".