”Bordsvatten mot trötthet”

Det finns förhoppningar om att mat med bevisad hälsoeffekt ska kunna minska våra välfärdssjukdomar och därmed få ner landstingens stora läkemedelskostnader. I Uppsala ska det nya centrumet för klinisk prövning av livsmedel, KPL, testa nya livsmedelsprodukter.
Bakom centrumet finns bland annat Uppsala Universitet och landstinget i Uppsala län. Johan Olsson är verksamhetschef på KPL. - Dels så har man ju sett för egen del de ökade kostnaderna för läkemedel. En galopperande kostnad som man måste bryta på något sätt. Man ser också de här välfärdssjukdomarna som har ökat drastiskt, som diabetes, kanske högt blodtryck och så vidare. Och de här patienterna hamnar inom sjukvården och ska behandlas. Förebyggande livsmedel Det är då landstinget hoppas på utveckling av nya livsmedel som kan förebygga hälsoproblem. Företag som tagit fram en produkt kan lämna den till centrum för klinisk prövning av livsmedel som testar den på försökspersoner. Först när man bevisat att den har en hälsosam effekt så blir den godkänd. Verksamhetsledaren på KPL, Johan Olsson, tror att det framförallt kommer att röra sig om livsmedel som redan finns och där man tillsätter en ingrediens. Inom den närmsta tiden kan det röra sig om exempelvis bröd eller müsli där man tillsatt betaglukaner som kan sänka kolestrolhalten. Eller mejeriprodukter med mikroorganismer som är bra för magen. ”Filmjölk mot karies” I framtiden är förhoppningen att man ska kunna förebygga fler hälsoproblem med hjälp av mat. - Vad som kommer ännu längre fram är svårt att säga men det spekuleras i till exempel filmjölk mot karies, bordsvatten mot trötthet, knäckebröd mot magproblem. Men det vågar jag inte ens gissa om det kommer eller när det kommer.
Maria Rickardsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".