George Bush.

Bush nöjd med sanktioner mot Nordkorea

Sent i lördags kväll enades FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot Nordkorea. Resolutionen utesluter militärt våld mot Nordkorea, och trots att sanktionerna inte var så tuffa som USA hade velat var president George Bush nöjd.

– FN, som har agerat starkt och snabbt, har nu skickat ett tydligt budskap till Nordkoreas ledare att världen står enig i sitt beslut att göra den koreanska halvön till en kärnvapenfri zon, sade president Bush efter det att FN:s säkerhetsråd enhälligt antagit en resolution mot Nordkorea.

Tre punkter
Och resolutionen kan sammanfattas i tre punkter: Nordkorea ska göra sig av med sina kärnvapen, Nordkorea får varken köpa eller sälja tungt krigsmaterial och FN uppmanar alla länder att inspektera all frakt till och från Nordkorea.

Efter en vecka av intensiva förhandlingar i FN-högkvarteret i New York fick alltså USA gå med på ett par kompromisser för att få med sig nyckellandet Kina.

Ville ha obligatoriska inspektioner
USA, som är oroligt för att Nordkorea i framtiden ska smuggla ut och sälja sin kärnvapenteknik, hade velat ha obligatoriska inspektioner av alla transporter. Dessutom hade USA velat att FN höll dörren öppen för militärt våld.

Nordkoreas FN-ambassadör reagerade med ilska på resolutionen.

– FN använder gangstermetoder när man antar en resolution mot Nordkorea, sade ambassadör Pak Gil Yon innan han i protest lämnade salen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".