Cecilia Stegö Chilò.

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår. Det meddelade hon under måndagsförmiddagen genom ett pressmeddelande på regeringens webbplats.

Det blev bara tio dagar som kulturminister för Cecilia Stegö Chilò, på regeringens webbplats står nu att läsa att hon begär att få sluta som kulturminister.

Så här skriver hon:

”Genom att inte betala tv-avgift och att anlita så kallad svart hemhjälp, har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla men som jag på alla sätt försökt att rätta till.

Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetarförbundets polisanmälningar.

Eftersom det inte kommer att vara möjligt att inom rimlig tid reda upp situationen ser jag inte längre någon möjlighet att genom ett engagerat och kompetent arbete reparera den skada jag åsamkat regeringen.”

Inga kommentarer
Cecilias Stegö Chilòs pressekreterare säger att hon inte kommer att låta sig intervjuas på måndagen om varför hon avgår som minister.

Det var i mitten av förra veckan som det blev känt att kulturminister Cecilia Stegö Chiló inte hade betalat tv-licens på över 15 år. Efter att många medier sökt henne för en kommentar samlade hon till en mycket kort pressträff samma dag.

Men därefter har hon gjort sig oanträffbar.

”Lättnad att det sker”
Lennart Hedkvist, som är moderat och ordförande i riksdagens skatteutskott har tidigare krävt att Stegö Chilò avgår.

– Det är en lättnad att det äntligen sker. Många har gjort bedömningen att mot bakgrund av det som hänt är det mer eller mindre omöjligt för henne att fullgöra uppdraget som kulturminister framförallt, säger han.

Hur allvarligt är det att två ministrar på kort tid tvingats gå?

– På kort sikt är det inte bra. På lång sikt kommer det vara avgörande att regeringen nu levererar vad den lovat i valrörelsen. Det är det som kommer vara väsentligt när människor ska betygsätta regeringen. Men det är klart att starten inte varit bra och det har skymt det som sker redan från idag med budgetpropositionen, säger Lennart Hedkvist.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".