Stopp för plusjobb och friår nästa vecka

Regeringens budget innebär bland annat att friåret och plusjobben försvinner. Redan på tisdag i nästa vecka stoppas möjligheten att få friår eller plusjobb beviljat.

– Så här långt har det varit en bra möjlighet för många människor att få en förankring på arbetsmarknaden, få ett riktigt jobb och en lön. Den möjligheten försvinner då om vi inte längre kan anvisa ett plusjobb, säger Anita Door, arbetsförmedlingens chef i Munkfors i Värmland.

Anita Door är arbetsförmedlingschef i en del av landet som har en av de tuffaste situationerna på arbetsmarknaden. I värmländska Munkfors och Forshaga, där hon verkar, är över 400 personer sysselsatta genom arbetsmarknadsåtgärder.

Många av dem har plusjobb, som innebär att man får en anställning i kommunerna som betalas av staten.

Effekterna dröjer
Anita Door hoppar därför inte precis högt av glädje inför regeringens beslut att dra in plusjobben. Däremot tror hon att det kan dröja ett tag innan effekterna visar sig i form av höjd öppen arbetslöshet.

– Eftersom jag räknar med att alla de som redan har fått ett plusjobb ska få vara kvar under den period som det var tänkt blir konsekvenserna inte så stora. Då har de ändå en tvåårig anställning, säger hon.

Friår utan effekt
Att friåret försvinner är däremot inget som Anita Door sörjer. Friåret kom till för att långtidsarbetslösa lättare skulle kunna få vikariat, som en väg till jobb.

Men den effekten har inte riktigt inträffat i Anita Doors område. Arbetsgivarna har inte velat anställa dem som gått utan jobb för länge.

– Det är ju inte säkert att arbetsgivaren känner sig riktigt nöjd om man inte får bestämma precis hur man vill ha det själv, säger Anita Door.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".