Allt fler svenskar förtidspensioneras

Nya siffror från Riksförsäkringsverket (RFV) visar att allt fler svenskar förtidspensioneras. Under det första halvåret i år beviljades drygt 34 000 personer förtidspension och det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året.
Rolf Lundgren är analyschef på Riksförsäkringsverket. – Ja det hänger ihop med att det är färre som återgår till arbetslivet från en sjukskrivning och det är en större del som då hamnar i en förtidspension och därmed mer eller mindre är permanent är utslagna från arbetslivet. Flest kvinnor Riksförsäkringsverkets nya siffror för juni månad visar att antalet förtidspensionärer fortsätter att öka. Under första halvåret i år beviljades 34 200 svenskar förtidspension, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året. Knappt en halv miljon svenskar är idag förtidspensionerade och majoriteten av dem är kvinnor. Sjukskrivningar ökar Samtidigt fortsätter antalet sjukskrivningar att öka. Under juni månad fick 339 000 personer ersättning från sjukförsäkringen vilket är nästan sju procent fler jämfört med samma period förra året. Och det är de långtidssjukskrivna som nu allt oftare blir förtidspensionerade. Ronny Olander, socialdemokrat, är ledamot i socialutskottet och sitter med i RFV styrelse: – Det är problem med både förtidspenion och långtidssjukskrivning och vi tar detta på absolut största allvar. Här måste alla goda krater hjälpa till och det handlar inte bara om politiken utan det handlar inte minst om att arbetsgivarsidan både privat och i offentlig sektor måste fundera vidare och ta ett fördjupat ansvar.
Rebecka Svensén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".