Fredshopp för Kongo och Rwanda

På tisdagseftermiddagen skrevs fredsavtalet mellan Demokratiska republiken Kongo och Rwanda under i Sydafrika. Avtalet innebär, åtminstone på pappret, ett slut på kriget som kostat nära två miljoner människor livet, och många bedömare menar att förutsättningarna för fred är bättre än på mycket länge.
På plats i Pretoria var presidenterna från de båda länderna: Rwandas Paul Kagame och Demokratiska republiken Kongos, också kallat Kongo-Kinshasa, Joseph Kabila. Strax efter klockan tre på tisdagseftermiddagen, svensk tid, inleddes cermonin som ledde till undertecknandet av fredsavtalet mellan länderna. På plats fanns också Sydafrikas president Thabo Mbeki och representanter från FN. Förhoppningarna är stora att avtalet ska leda till fred, och inte förpassas till historien som ännu ett misslyckat fredsförsök. Andreas Bengtsson, vid Afrikaenheten på Utrikesdepartementet är positiv till dagens avtal: – Det här är ett viktigt steg framåt i en fredsprocess som pågått länge och i en konflikt som har pågått alldeles för länge. Om det finns politisk vilja finns det stora möjligheter att göra framsteg. Avtalet går bland annat ut på att Kongo ska avväpna dem hutumiliser som finns inne i Kongo-Kinshasa. Rwanda anklagar dem för att ligga bakom folkmordet i Rwanda under 1990-talet och at miliserna fortfarande utgör ett hot mot Rwanda. i gengäld ska Rwanda dra till baka dom drygt 20 000 soldater som befinner sig inne i Kongo. Tidsramen för avväpningen är 90 dagar.
Peter Öholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".