Irakattack kan skada USA:s ekonomi

USA riskerar att skada sin ekonomi om man inleder ett krig mot Irak. Det är det senaste argumentet i USA, i det alltmer upptrissade tonläget om argument för och emot en amerikansk attack på Irak.
Det brukar sägas att krig lönar sig. Men det skulle inte bli fallet om USA slog till mot Irak, enligt New York Times. Som nu dagligen citerar anonyma läckor från regeringen och Pentagon. Krig kan förvärra ekonomin Istället kan kostnaderna för ett Irakkrig leda till kraftiga bugetnedskärningar vilket skulle drabba amerikanska hushåll, och dessutom förvärra underskottet i statens finanser. Oljepriserna kan gå upp Inget land har erbjudit sig att dela kostnaderna med USA om man slår till mot Irak. Förutom kostnader för militära insatser så riskerarar oljepriset att skjuta i höjden precis som det gjorde under kriget i Kuwait. Då slogs stora delar av oljeproduktionen ut. Budskapet är alltså att priset för att slå till mot Saddam Hussein kan bli högt för amerikanerna, inte bara räknat i amerikanska soldaters liv.
Lena Bejerot, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista