Bostadsfrågan verkar inte bli het valfråga

Svenskarna betalar mest i Europa för att bo, samtidigt som byggkostnaderna och bostadsbristen ökar snabbt. Trots det ser bostadsproblemen inte ut att bli någon het valfråga i höst.
Det förbryllar professor Bengt Turner vid institutet för bostadsforskning i Uppsala att inte bostadsproblemen bli någon het valfråga. – Det är mycket förunderligt. De frågor som kommer i topp politiskt är fastighetsskatten som berör relativt få hushåll och det är tillgängligheten och bostadsbristen i Stockholm. – Däremot de här breda frågorna om att stora grupper i samhället betalar en mycket hög andel av sin inkomst till hyra kommer inte in i den politiska hetluften, och det är mycket förvånande, säger Bengt Turner. Sedan början av 90-talet har hyrorna ökat tre gånger snabbare än andra priser, med mellan 40 och 50 procent. Om man räknar på kostnaderna för en genomsnittlig barnfamilj i hyreslägenhet, och dessutom räknar in att staten ökat skatteintäkterna från boendet samt att fastighetsägarna samtidigt ökat sina vinstmarginaler, så har hyran sen början av 90-talet ökat med mellan 15 000 och 30 000 kronor för vår genomsnittsfamilj. Stimulera byggandet Regeringen har försökt stimulera byggandet med investeringsbidrag till byggföretagen, men som vi rapporterade om i Ekot igår har mycket av bidraget gått till bygge av lyxlägenheter i stortstäderna. Regeringen ska nu utreda om investeringbidraget fungerat på rätt sätt. I ett 80-tal kommuner i landet är det brist på bostäder, Hittills är det bara 5 000 lägenheter som säkert ska byggas med inflyttning de närmaste två åren, och det räcker inte säger Juri Lutz, tidigare chef för den statliga byggkostnadsutredningen: – Efterfrågan stiger mer än den produktion man har. Köerna är långa så att ska man bygga bort de här köerna så får man öka produktionerna avsevärt, ialla fall i tillväxtområdena, säger Juri Lutz. Ont om bostäder Det ser alltså ut att fortsätta vara ont om bostäder ett bra tag framöver, åtminstone i tillväxtkommunerna. Bengt Turner på institutet för bostadsforskning tror att en av förklaringarna till bostadspolitiken inte ser ut att bli någon het fråga till årets val, kan vara att förlorarna varken tillhör dom ekonomiskt eller politiskt starka grupperna i samhället. Hårdast drabbas nya bostadssökande på marknaden, grupper som trots knaper ekonomi ofta får hålla tillgodo med det nyaste och dyraste bostadsbeståndet, men nu får vara glada om de får bostad alls. – För de flesta hyresgäster är det dyrt att bo. Samtidigt är det så att bostadsbyggandet har kommit att inriktas på en ganska en ganska smalgrupp och en ganska välbeställd grupp i samhället. – Det har också inneburit att byggkostnaderna har dragits med till höga höjder, det gör det att det är svårt att få tillgång till bostäder i nyproduktionen, säger Bengt Turner vid institutet för bostadsforskning i Uppsala.
Jenny Carlsson, Ekot och Pelle Oscarsson, Ekot i Göteborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".