Kritik mot brittiskt inköp av vaccin

Den brittiska regeringen har beställt stora mängder smittkoppsvaccin, för att skydda sin medborgare vid en eventuell terroristattack. Men enligt forskare har man köpt fel sorts vaccin.
Den brittiska regeringen har beställt smittkoppsvaccin för närmare en halv miljard kronor, av en brittisk tillverkare. Men nu säger forskare att britterna kan ha köpt fel typ av vaccin. Det finns huvudsakligen två vacciner att välja mellan. Smittkoppor från före detta Sovjet USA och Kanada, har valt ett vaccin som anses ha bättre effekt på smittkoppsstammar från det forna Sovjetunionen, eftersom man anser att det troligaste är att det är därifrån som terrorister skulle ha kunnat komma över smittkoppor. Annat vaccin Medan Storbrittanien och flera andra europeiska länder, enligt tidningen the Times, valt ett annat vaccin som är oprövat på sovjetiska varianten av smittkoppor. Flera kritiska röster En amerikansk expert som tidningen talat med, säger att om problemet är sovjetiska smittkoppor, då måste man ha ett vaccin som man vet är verksamt mot dem. Även en brittisk forskare är starkt kritisk till valet av vaccin, och en brittisk parlamentsledamot från labourpartiet, har också tagit upp tagit upp frågan. Han anser det högst oklart om det brittiska vaccinet skulle kunna göra nytta. Tveksam beställning Från den brittiska regeringens sida står man fast vid sitt val, och säjer att deras vaccin är väl beprövat och godkänt av medicinsk expertis. Men till den vetenskapliga oenigheten kommer också en politisk dimension. Det brittiska företag som fick beställningen på dryga 400 miljoner kronor, hade bara några veckor tidigare donerat en stor summa pengar till det brittiska regeringspartiet.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista