Södra Afrika riskerar svältkatastrof

Omkring 13 miljoner människor i södra Afrika riskerar att drabbas av svält, om inte fler biståndsinsatser når fram inom kort.
Holger Leipe är regional katastrofsamordnare på Internationella Röda Korsets kontor i Harare, för tillfället hemma i Sverige. Han har nyligen rest omkring i Zimbabwe, Malawi och Lesotho och kan berätta om hungerkrisens följder på landsbygden: – När man kommer in i byarna så ser man den verkliga bristen på mat. Det är mest barn som springer omkring, de äldre är antingen ute för att skaffa jobb eller hitta mat någonstans. I vissa områden börjar man se barn med uppsvällda magar, flugor i ögonen och vissa äldre sitter som skelett med överdragna skinn. Översvämningar och politiskt vanstyre Hungersnöden i länderna i södra Afrika har en rad olika orsaker: torka, missväxt, översvämningar och politiskt vanstyre. Värst drabbat är Zimbabwe, där sex miljoner människor riskerar svält, Malawi där tre miljoner är undernärda, och Zambia där över två miljoner människor behöver hjälp. Krisartad situation I Angola lider en och en halv miljon människor av kronisk undernäring, en följd av det nu avslutade inbördeskriget. Ungefär hälften av de drabbade är barn. Ännu handlar det inte om en regelrätt svältkatastrof i de flesta länder, men situationen är krisartad, och hungersnöden får en rad svåra följder. Utveckling försvåras När det är matbrist blir priserna för höga för de allra flesta. Barnen orkar inte koncentrera sig i skolan om de inte fått något att äta hemma. Många skolor stänger och jordbruket ligger nere, eftersom lärare och bönder tillhör en generation på väg att slås ut av hiv och aids. Holger Leipe som samordnar katastrofbistånd på Röda Korset säger att problemet därför blir att den långsiktiga utvecklingen försvåras: –Tyvärr drabbas utbildningen svårast och det är ju utbildningen som ligger i botten för att kunna utveckla någonting. Mat och mediciner Faran för svält uppmärksammades redan förra året. Den efterlysning av katastrofbistånd som FN kom med häromveckan har fått en del givarländer att skicka medel. Häromdagen skickade EU mat värd 850 miljoner kronor till Zambia, Malawi och Zimbabwe, men fortfarande är behoven av mat och mediciner enorma. –Vad vi går ut och vädjar om är att vi ska förebygga den stora katastrofen genom att nu redan gå in med pengastöd så att vi kan sätta upp system som behövs för att distribuera mat till de mest behövande. Det verkar som om det måste till bilder på hungrande barn med uppsvällda magar för att pengar ska strömma in i tid från givarländerna. –De flesta länder har ju ambassader i området, de rapporterar hem, men fortfarande händer ingenting, säger Holger Leipe.
Gunilla Kinn, utrikesreporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".