Bokförsäljningen upp 25 procent

Juni blev en rekordstark månad för landets bokhandlare. Svenskarna köpte 25 procent fler böcker i juni i år jämfört med samma månad i fjol. Den sänkta bokmomsen har en stor del i ökningen.
Juni är årets hittills starkaste månad för bokbranschen. Handlarnas nettointäkt i kronor ökade med 30 procent. Det visar rapporten om detaljhandeln från HUI, Handelns Utredningsinstitut. Och det är bokbranschen tillsammans med sporthandelsbranschen som det just nu går bäst för. Detaljhandelns totala försäljning ökade 5,6 procent i juni jämfört med juni i fjol. Att bokmomsen sänktes vid årsskiftet står bakom en stor del av försäljningsökningen inom bokbranschen, det säger Karl Eckerdal detaljhandelsutredare på HUI till Ekonomiekot. Och han får medhåll av Gun Britt Fagernes, vd för Bokia i Pubvaruhuset i Stockholm, som säger att kunderna framförallt köper allt fler pocketböcker. Förutom att bokmomsen sänkts spenderar vi överlag mer på böcker i år jämfört med förra året. Momssänkningen vid årsskiftet motsvarar bara en försäljningsökning på 11 procent i juni, jämfört med den faktiska ökningen på 25 procent. Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".