Miljontals valsedlar måste tryckas om

En dryg månad innan valet tvingas nu Valmyndigheten trycka om tolv miljoner valsedlar till kommunvalet. Orsaken är att en del av valsedlarna missfärgats efter att förvarats i ett lager i fyra år. Landets kommuner har uppmanats att gå igenom valsedlarna för att de defekta ska kunna bytas ut.
Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet menar att om de missfärgade valsedlarna används kan det innebära ett allvarligt hot mot valhemligheten: –Det är ett problem om man kan identifiera vilket parti någon har röstat på genom att skönja färgen på valsedeln som ju alltid syns lite grann i hörnorna. Varför är det ett problem? –Därför att en grundförutsättning för demokratin är valhemligheten. Man ska inte vare sig kunna tvingas eller luras av sin politiska uppfattning. Valsedlarna har förvarats i valmyndighetens centrallager i Småland. En del av valsedlarna har i år missfärgats, i stället för vita är en del gula eller gråaktiga i färgen och lätt igenkännbara när man stoppar ner dem i valkuvertet. Enligt Hans Lejsäter på valmyndigheten har något liknande aldrig inträffat: –Nej aldrig. Vi har haft samma lagerlokal i 20 år. Det har fungerat i alla år, men just nu har det hänt något tydligen. Vad som hänt vet vi inte. Enligt det brev som valmyndigheten skickat ut måste kommunerna senast den 9 augusti ha beställt nya valsedlar. Hittills har ett 40-tal kommuner hört av sig med deffekta valsedlar. Men hur många kommuner som fortfarande inte har kontrollerat vet man inte. Enligt statsvetaren Folke Johansson har det hänt att kommunval i Sverige fått göras om eftersom valprocedurerna inte gått rätt till. Skulle nu såna här missfärgade valsedlar ändå hamna i vallokalrna blir det en sak för valprövningsnämbdej att ta ställning till om det är skäl för att ogiltigförklara valet. –Det händer vid enstaka tillfällen att ett val får göras om i en enskild kommun. Här är det dessvärre många kommuner som skulle kunna bli berörda. Vad skulle krävas för att ett val skulle ogiltigförklaras –Att ett visst parti skulle kunna övertyga valprövningsnämnden om att folk avstått från att rösta på dom av rädsla för att deras röstning skulle avslöjas, säger Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".