FN hemlighåller bombrapport

FN har beslutat att inte offentliggöra en rapport om en amerikansk bombning i norra Afghanistan för en månad sedan, då 48 människor vid en bröllopsceremoni dödades. Beslutet väcker kritik från människorättsorganisationer.
FN sände sin egen personal till byn Uruzgan för att få klarhet i vad som egentligen hände den 1 juli när amerikanska bombplan besköt bröllopsfirarna, men istället för att offentliggöra rapporten som planerat lämnas den nu enbart över till amerikanska myndigheter och till Afghanistans regering. ”Har inte tillräckliga kunskaper” Orsaken är att FN inte litar på sin egen personal. Gruppen som sändes iväg till byn bestod av hjälparbetare, och nu i efterhand uppger FN att de personerna inte hade tillräckliga kunskaper att bedöma juridiska, militära eller människorättsliga frågor. FN underkänner helt enkelt sin egen personals rapport. ”FN döljer händelsen” Medea Benjamin, chef för människorättsorganisationen Global Exchange som nyligen kom med en rapport över civila offer efter bombningarna i Afganistan, är upprörd och menar att förklaringen enbart kan vara att FN inte vågar kritisera USA. – FN väljer att dölja hela händelsen, säger Medea Benjamin, och det är upprörande - för det är inte USA som finansierar FN, utan världens alla skattebetalare, och vi har rätt att få veta vad rapporten innehöll.
Lena Bejerot, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".