USA och Nordkorea i informellt samtal

USA:s utrikesminister Colin Powell och hans nordkoreanske ministerkollega träffades på onsdagsmorgonen för samtal vid det pågående säkerhetstoppmötet i Brunei. Det var den första kontakten på hög nivå mellan USA och Nordkorea sedan maktskiftet i Vita Huset förra året.
Utrikesminister Powell och Nordkoreas utrikesminister Paek Nam-sun hade ett informellt samtal under cirka 15 minuter, berättade en talesman för amerikanska UD efter mötet. Powell förklarade då att USA kommer att ta upp Nordkoreas robotutveckling, och kravet på internationell inspektion av landets kärnkraftsprogram vid eventuella framtida överläggningar. USA vill också se en minskning av de väldiga truppstyrkorna utmed den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Det är också ett amerikanskt krav att få kontrollera hur det omfattande livsmedelsbiståndet till Nordkorea distribueras.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".