Härvan kring Multipoker växer

Ytterligare två personer kommer att begäras häktade i härvan kring pokersajten Multipoker. Ledningen bakom Multipoker är misstänkt för grovt skattebrott och ska ha undanhållit 100-tals miljoner på utländska bankkonton från skatt.

De två männen, 40 och 44 år gamla, som ska begäras häktade, är båda i skrivna utomlands sedan några år. De är skrivna på Cypern och i Thailand.

De misstänks för att sedan 2003 fram till i år ha gjort sig skyldiga till grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Häktas de kommer de sannolikt att begäras utlämnade till Sverige.

Kallade sig vd
Den man som i dag är bosatt i Thailand figurerade för ett par år sedan ofta i Stockholms kändiskretsar. Han titulerade sig Multipokers vd, även om pokersajten aldrig officiellt bedrevs som något vanligt bolag.

Hos Bolagsverket finns inga noteringar. Istället drevs sajten enligt handlingar Ekot tagit del av från ett bolag på Brittiska Jungfruöarna under namnet EPR Investment.

Den andre mannen har de senaste åren också försörjt sig som pokerproffs och deltagit i flera internationella pokertävlingar.

Sponsrade dokusåpa
Multipoker gjorde sig känt utåt bland annat som huvudsponsor av Kanal 5:s program Big brother. En av de kvinnliga deltagarna i dokusåpan agerade också lättklädd pokervärdinna på hemsidan.

2005 såldes Multipoker, som uppges ha haft 255 000 registrerade spelare, för 120 miljoner kronor till brittiska Partygaming, noterat på Londonbörsen.

En redan häktad
Det Ekobrottsmyndigheten är intresserad av är obetalda skatter på både vinstpengar från spelverksamheten och vinsterna från när bolaget såldes.

I maj häktades en annan person i ledningen för bolaget. Hemma hos honom beslag tog polisen nästan 400 000 kronor i kontanter.

Misstanken är att pokersajten, trots adressen på Brittiska Jungfruöarna, hela tiden i hemlighet bedrevs från Sverige.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".