Borg.

Svartjobb även hos finansministern

Finansminister Anders Borg har använt sig av svart arbetskraft i hemmet. Precis som de två ministrar som avgått, Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius, har finansministern betalat svart lön för barnpassning.

– Det har ju varit så att jag har använt svart städhjälp tidigare. Jag har begått ett allvarligt misstag som jag beklagar, säger Anders Borg.

Den moderate finansministern Anders Borg använde sig av svart städhjälp under tre år, 1997 till 1999, och betalade enligt egen uppskattning mellan 7 000 och 9 000 kronor per år till privatpersoner som städade hemmet.

Tidningen Expressen har publicerat uppgifter från en tidigare barnvakt som Anders Borg anlitat svart. Barnvakten påstår sig ha fått mellan 13 000 och 15 000 kronor per år av Anders Borg. Men finansministern säger att det inte var över 10 000 kronor per år och då fanns inte något krav på att betala in skatt och arbetsgivaravgift, vilket han heller inte gjort.

Ingen kontrolluppgift
Varken för den svarta barnvakttjänsten eller städningen har Anders Borg heller lämnat kontrolluppgift till Skattemyndigheten, vilket han borde ha gjort enligt gällande lag.

Andra ministrar som har använt svart arbetskraft i hemmen har valt att avgå, men Anders Borg ger inget sådant besked.

– Jag beklagar de misstag jag har gjort och ska värdera den här situationen. Jag tror att jag kan göra insatser som är viktiga i den ekonomiska politiken, men jag ska värdera det vartefter.

Hur allvarligt är det för din situation som finansminister, som ju har hand om skatter, att du har betett dig på det här sättet?

– Alla övertramp mot reglerna och bör undvikas. Jag beklagar de misstag jag har gjort.

Vad kan du göra för att återvinna förtroende när det gäller saker man bör göra enligt lagarna?

– Man bör försöka följa lagar och regler, och det försöker jag göra. Men alla människor begår misstag, och jag begår misstag, och det beklagar jag.

Vad är anledningen till att du inte har berättat det här för Fredrik Reinfeldt?

– Jag måste vidgå att jag hade inte reflekterat över detta förrän jag fick frågorna om min barnvakt, och då valde jag att redovisa detta, säger finansminister Anders Borg.

”En mindre förseelse”
Statsminister Fredrik Reinfeldt är pressad av att den ena ministern efter den andra hamnar i blåsväder. Men har fortsatt förtroende för finansministern:

– Jag tror att han liksom många andra för att få livet att gå ihop, har haft en mindre förseelse, som jag tror att han själv upplever att det är, och att det inte hindrar honom från att kunna göra ett bra jobb som finansminister, säger Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se
Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".