Företag struntar i arbetsmiljöfrågor

En majoritet av landets företag struntar i att regelbundet arbeta med arbetsmiljöfrågor och bryter därmed mot lagen. Det visar en undersökning som tjänstemannafacket SIF har gjort.

Att företagen inte följer lagen gör att personalen både mår och arbetar sämre, hävdar Nicklas Hjert, arbetsmiljöansvarig på SIF.

– Det som man framför allt pekar på i undersökningen är arbetsbelastningen, alltså den psykosociala arbetsmiljön. Om arbetstagarna ska ha en förutsättning att prestera på arbetet och må bra på arbetet och av arbetet, så måste det ju finnas en arbetsmiljö som skapar förutsättningar för dem att prestera, säger han.

Krav se över arbetsmiljön
Arbetsmiljölagen kräver att företagsledningarna regelbundet ser över arbetsmiljön för de anställda.

Bland annat ska det vara tydligt vem på arbetsplatsen som är ansvarig för arbetsmiljön, risker med olika arbetsmoment ska bedömas och de åtgärder som vidtas för att förbättra arbetsmiljön ska noggrant följas upp.

Men på över hälften av de drygt 1 000 företag som ingår i tjänstemannafacket SIF:s undersökning görs inte det här, enligt de anställdas egna arbetsmiljöombud.

Inte bästa förutsättningarna för de anställda
Enligt Nicklas Hjert, som ansvarar för arbetsmiljöfrågor på SIF, får det här negativa konsekvenser inte bara för de anställda utan även för företagen.

– Ja, den största konsekvensen som borde få arbetsgivarna att dra öronen åt sig det är ju att man inte skapar optimala förhållanden för de anställda att producera och göra ett bra jobb.

Och det förlorar de pengar på i slutändan?

– Ja, i slutänden är det givetvis så.

På arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är man medveten om att många företagare har bristande kunskap om arbetsmiljölagen. Men Erik Jannerfeldt, ansvarig för arbetsmiljöfrågor där, tycker ändå att svenska företag håller hög klass när det gäller arbetsmiljön.

– Den skulle kanske vara ännu bättre om alla företag kände till den här föreskriften och arbetade efter den i detalj, men jag tror att vi har en väldigt bra standard i Sverige, säger Erik Jannerfeldt.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".