Dyra aktier trots börsfall

Aktierna på Stockholmsbörsen är dyrare än i de flesta länder i Europa och i USA, trots att Stockholmsbörsens fallit kraftigt. Det visar siffror som Handelsbanken tagit fram åt Ekot.
Orsaken är att många räknar med att flera av de svenska bolagen kommer att gå bra i framtiden. - På Stockholmsbörsen har vi många bolag som räknas som tillväxtbolag, till exempel Assa Abloy, Hennes och Mauritz och Securitas, säger Mats Nyman som är aktiestrateg på Handelsbanken Det är PE-talet som mäter hur mycket det kostar att köpa ett bolags aktie i förhållande till bolagets vinst, alltså hur högt man värderar dagens vinster. Köper man en aktie för 10 kronor, och bolagets vinst per aktie 1 krona, då är PE-talet 10, eftersom man måste betala ett pris som är tio gånger större än vinsten per aktie. Enligt den här värderingen har Stockholmsbörsen fallit med 30 procent sen augusti 2001, vilket gör att börsens värdering sjunkit dramatiskt. I augusti i fjol var Stockholm i säklass högst värderat i västvärlden, med ett PE-tal på 29. Nu är Frankfurt högre värderat och Londonbörsens aktier ligger på i stort sett på Stockholms nivå. Stockholsmbörsens PE-tal är nu 20,4, vilket är högre Europabörsernas genomsnitt på 16,5, och USA:s 500 bolags genomsnittliga värde på knappt 18. Trots att värdering sjunkit kraftigt, måste man alltså betala mer i Stockholm, än på dom flesta börser i Eurppa och USA. Värderingen av Assa Abloy, Securitas och Hennes och Mauritz drar upp PE-talet. Dessutom Telia, eftersom aktien är förhållandevis dyr med tanke på Telias minimala vinst. Det är dessutom många som tror på Telekombolagen, - därför är dom högt värderade i förhållande till deras vinster, om de nu har några.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista