Tre socialistkandidater.

Svensk modell föredöme för Royal

I Frankrike är socialisten Ségolène Royal storfavorit inför presidentvalet i vår. Om hon skulle vinna vill hon att Frankrike ska ta efter Sverige på en rad punkter. Det sa hon i tisdagens tv-debatt med sina två rivaler inom det egna partiet.

Ségolène Royal vill att fransmännen på bred front ska ansluta sig till fackföreningar och har Sverige som förebild.

– När jag besökte Ericsson nyligen hörde jag att företaget hade tvingats att dra in 10 000 jobb, och det skedde utan en enda strejk, berättade hon.

Många strejker
Knappt åtta procent av fransmännen är fackanslutna och strejkdagarna många. För den franska politikern låter MBL, samtal och samarbete som honung och slutsatsen var därför massiva fackanslutningar.

– Investeringar i människor som utbildningar anpassade både till individen och ekonomin förklarar aktivitetsnivån i Skandinavien. Och vi satsar bara hälften så mycket som svenskarna på forskning och innovationer, sa hon.

EU och energi
Storfavoriten Ségolène Royal höll upp den svenska modellen, medan den mest vänsterorienterade av de tre socialistkandidaterna, Laurent Fabius, efterlyste mer EU samarbete, trots att han var en stark nejsägare till EU-författningen.

Skatter och sociala skyddsnät bör harmoniseras och Europas energiproblem lösas gemensamt, säger han.

Den 16 november så ska cirka 200 000 partimedlemmar avgöra vem som ska representera socialisterna i presidentvalet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".