Tony Blair presades.

Irakfrågan pressar Blair

Den brittiske premiärministern Tony Blair har allt svårare att hantera frågan om den brittiska truppnärvaron i Irak. I samband med frågestunden i det brittiska parlamentets underhus på onsdagen gick den konservative partiledaren David Cameron till hårt angrepp, och Blair fick många frågor.

– I Irak och i Afghanistan är vår uppgift att stå på de moderatas sida emot extremisterna, sade Tony Blair.

Toryledaren David Cameron ägnade stor kraft åt att ifrågasätta premiärminister Tony Blair, vars hållning är att jobbet måste göras klart, som han uttrycker det. Även om han erkänner att det är svårt, både i Irak och Afghanistan.

Stödjer irakisk regering
– Vi stödjer alla den demokratiskt valda regeringen i Irak, men problemet är när Blair säger en sak och arméchefen en annan, sade Cameron och syftar på ett utspel nyligen från arméchefen sir Richard Danatt.

Danatt sade i förra veckan att de brittiska trupperna i Irak måste tas hem så småningom, kanske inom ett par år. Ett uttalande som fått en del att tycka att det är förödande för den brittiska stridsmoralen och att Blair genast borde avskeda arméchefen.

Men Blair håller fast vid sin ståndpunkt.

– Det är vår policy att dra oss tillbaka successivt, när de irakiska styrkorna är redo att ta över, sade Tony Blair i underhuset på onsdagen.

Ifrågasatte brittisk truppnärvaro
Samtidigt gick en annan hög militär med erfarenhet från Afghanistan ut och ifrågasatte den brittiska truppnärvaron där.

Tidningen The Independent ägnar hela sin förstasida åt Irakkriget, där ställs frågan om Blair och Bush är de enda som inte tycker att kriget i Irak är en katastrof.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".