Ryssland och USA i terrorsamtal

En högt uppsatt amerikansk delegation är just nu i Moskva för att diskutera hur man ska undvika att ryska kärnvapen hamnar i händerna på terrorister. Men samtalen försvaras av att Ryssland för bara några dagar sen offentliggjorde planer på att drastiskt öka kärnkraftssamarbetet med Iran, som USA anser stödjer terroristorganisationer.
I somras vid det så kallade G8-mötet, världens ledande industrinationer, tilldelades Ryssland 20 miljarder dollar på tio år. Pengarna skulle användas for att se till att de kärnvapen som kommer att avvecklas tas om hand på ett säkert och betryggande sätt. Det är bland annat för att diskutera det programmet som just nu två högt uppsatta amerikaner är i Moskva, energiministern Spencer Abraham som ansvarar för USA:s kärnvapen och vice utrikesministern John Bolton. Utökat samarbete Men bara några dagar före deras ankomst satte ryssarna själva en kraftig käpp i hjulet: i slutet av förra veckan offentliggjorde de en ambitiös plan for att kraftigt öka samarbetet med Iran. Bland annat ska Ryssland bygga upp till sex nya kärnkraftverk. Man ska också tillverka flygplan tillsammans. USA har tidigare fördömt Iran som tillhörandes den så kallade Ondskans Axel tillsammans med Irak och Nordkorea - Rysslands nära kärnkraftsamarbete med Iran har varit ett av de få allvarliga tvisteämnena med USA - och nu vill alltså Ryssland kraftigt utveckla det. Det skulle teoretiskt kunna användas till att medverka till att Iran får kärnvapenkapacitet. Ryssland håller redan på och hjälper till med att bygga ett kärnkraftverk i Iran, vilket alltså bara det utlöst stark kritik i USA. Även i Israel har detta väckt oro, och det har till och med spekulerats i att Israel skulle bomba den anläggningen innan den är färdig, på samma sätt som man bombade ett irakiskt kärnkraftverk för 20 år sedan. Vill veta mer USA höll först tyst om Rysslands nya Iran-planer, men sedan i början av den här veckan kom en ganska mild kommentar från utrikesdepartementet. Man kan tänka sig att USA vill få veta mer, vilket förmodligen onsdagens möten kommer att handla om bland annat. Det har talats om att USA kanske kunde acceptera att Ryssland levererar kärnkraftverk till Iran mot att USA får göra inspektioner på plats i Iran. För Ryssland är kontakterna med länder som Iran, Irak och Indien mycket viktiga eftersom de är en betydelsefull avsättningsmarknad för Rysslands tunga industri, inklusive försvarindustrin - så viktiga marknader att Ryssland inte har råd att avstå från dem vad än USA säger.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".