Borgerlig tveksamhet till skugglista

Statsvetaren Olof Petersson föreslår att de borgerliga ska bilda en skuggregering med ett gemensamt program före valet, men bland de borgerliga är tveksamheten till detta stor. Mest entusiastiska är kristdemokraterna.
– Mina två huvudargument för det här är ju då att man genom en skuggregering kan göra alternativet till regeringens politik tydligare inför valet. Oppositionen har ju av naturliga skäl ett informationsunderläge i förhållande till regeringen, och jag tror att en skuggregering skulle minska regeringens övertag i det sammanhanget, säger Göran Hägglund som är gruppledare för kristdemokraterna i riksdagen. Per Unckel är gruppledare för moderaterna i riksdagen: – Alltså en skuggregerings tanke är ju att den regeringen träder till när man har slängt ut den gamla. Alltså, gör tankeexperiment som visar hur konstigt det här kan bli: tänk om olyckan är framme och Göran Persson vinner valet igen; ska vi då ha tvingat honom att behålla Björn Rosengren som näringsminister, alltså hör hur orimlig tanken ser ut. Ekots politiske kommentator Thomas Hempel: Valrörelsens första mål blev ett självmål. Som Ekot har berättat tidigare har moderatledaren Bo Lundgren och kristdemokraternas ledare Alf Svensson diskuterat ministerposter i en eventuell borgerlig regering, trots att ingen av dem egentligen tror på borgerlig valseger. I anslutning till sitt sommartal i Simrishamn gick Bo Lundgren ett steg längre och gav sig in i en diskussion om namn på lämpliga statsråd i en borgerlig regering och därmed lämnade han öppet för angrepp från statsminister Göran Persson, och varje socialdemokrat kan nu driva med Bo Lundgren och säga att han fördelar ministerposter redan innan valet är vunnet. Han säljer alltså skinnet innan björnen är skjuten. Att bilda en skuggregering skulle kunna åstadkomma en likannde reaktion. Bildandet av en skuggregering skulle kunna leda till oenighet i personfrågorna mellan de borgerliga partierna. Det är ingen hemlighet att kristdemokraterna gärna ser Alf Svensson som statsminister och det är inget som Bo Lundgren gillar förstås. Hittills i valrörelsen har de borgerliga lyckats hålla den diskussionen på avstånd. De säger bara att alla fyra är kandidater och sedan får valresultatet avgöra vem det blir. En diskussion om personer skulle förmodligen skyla det moderata budskapet också, att de borgerliga aldrig varit mera ense än nu, men läget är alltså väldigt ömtåligt. Debatten om familjepolitiken visade att oenighet om en sakfråga lätt får allt större proportioner, och det kan till exempel bli effekten när moderaterna inom kort ska presenetara ett familjepolitiskt program.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".